Els beneficis de les activitats aquàtiques per a la salut

L’aigua ens dóna vida.

Al llarg de la seva història, l’ésser humà ha hagut d’adaptar-se al medi que l’envolta, un d’ells, el medi aquàtic, ja que la major part de la superfície terrestre és aigua. És per aquesta raó que la natació es coneix des de la prehistòria, ja que els humans hem necessitat relacionar-nos amb l’aigua per sobreviure, alimentar-nos, desplaçar-nos, fugir etc. Totes aquestes necessitats han anat evolucionant al llarg del temps.

Avui en dia, l’activitat física en el medi aquàtic és una necessitat de les persones, per aquestes 5 raons:

  1. L’aigua ens fa més lleugers. Disminuïm el nostre pes i podem realitzar moviments que fora del medi aquàtic ens resultarien impossibles; evitem danys als ossos i articulacions. Les activitats aquàtiques poden ser realitzades per persones de qualsevol edat i amb diferents graus de mobilitat.

    A les instal·lacions comprovem com persones usuàries evolucionen positivament al llarg del temps, millorant el seu grau de moviment, coordinació, equilibri etc. Per nosaltres són un exemple de superació i un al·licient per esforçar-nos cada dia per millorar.

  2. Dins l’aigua realitzem moviments globals, és a dir moviments on intervé gran part de la musculatura del nostre cos. Això pot augmentar el consum calòric de les nostres activitats o exercicis. La resistència que l’aigua genera al nostre cos i la forma en què ho fa, tant en els desplaçaments com en qualsevol moviment, ens permet augmentar la intensitat dels nostres entrenaments. Quan realitzem qualsevol modalitat d’aiguagym, natació, entrenaments de perfeccionament utilitzem la resistència que ens proporciona l’aigua, en tots els plans i eixos possibles del moviment corporal. D’aquesta manera, l’activitat física dins el medi aquàtic també és una eina imprescindible per a esportistes d’alt rendiment, professionals i semiprofessionals i per persones habituades a entrenaments d’alta i mitjana intensitat.

  3. La gran varietat de moviments que podem fer, ens proporciona un gran bagatge psicomotriu des de ben petits. El bagatge psicomotriu seria l’aprenentatge del cos per adaptar-se al medi aquàtic i, per tant, l’adquisició de respostes del cos a les característiques d’aquest medi. És fonamental, per tot el què hem exposat, que des de ben petits, introduïm el descobriment i coneixement del medi aquàtic: familiaritzar-se amb totes aquestes sensacions, evitar la por i ansietat que provoca el desconeixement, etc.

  4. La temperatura de l’aigua i les seves característiques provoquen diferents beneficis: una acció de massatge sobre la pell i els músculs, una millor circulació sanguínia i una relaxació psíquica i física, reduint l’estrès i les sensacions de dolor o dificultat de moviments. En moments de dificultats com, per exemple, aquest temps de lluita contra la Covid 19, una instal·lació aquàtica a l’abast de tothom sense distinció ni cap tipus d’exclusió és una eina social imprescindible.

    Les restriccions durant la pandèmia, que també van afectar l’obertura de gimnasos i piscines cobertes, ens han demostrat la importància de l’activitat física en el medi aquàtic. Hem experimentat què ens diu la nostra ment i el nostre cos quan deixem de relacionar-nos d’aquesta forma tant sana amb l’aigua.

  5. No podem oblidar que l’aigua també és un element lúdic i un espai de relació social. Ens genera un estat d’ànim positiu que ens permet motivar-nos, compartint un espai i un temps amb altres persones que també experimenten sensacions similars a les nostres. Tot plegat afavoreix un clima social de pertinença al grup i de confiança vers les altres persones.

Personalment, crec que el més important als centres esportius és esdevenir espais on trobar-nos per compartir, ajudar-nos, escoltar-nos, fer amistats, divertir-nos, evadir-nos dels problemes i, en definitiva, ser humans en la nostra millor versió.

Pere Pellejà Llop
Tècnic esportiu, tècnic en salvament i socorrisme i  tècnic de natació