cursosPrimers Auxilis
CURS DE FORMACIÓ CONTINUADA
Mòdul Formatiu oficial dels Certificats de Professionalitat
ROPEC directe sense procés d’acreditació
75% AULA VIRTUAL / 25% PRESENCIAL
Total hores
40 hores
Dates
Tarragona (01/02/21)
Subvencionat
per a treballadors/es de qualsevol sector
per a treballadors/es en situació d’ERTO de qualsevol sector
per a autònoms/es
per a persones a l’atur
Tot el que necessites saber
informació general
Dates: de l’1 de febrer al 9 de març
Aula virtual: 1, 3, 5, 9, 10, 12, 15, 17, 19 i 23 de febrer de 16h a 19h.
Presencial:
24 de febrer, de 15h a 20h.
1 de març, de 16h a 19h.
9 de març, de 16h a 18h.
Treballadors/es de qualsevol sector. Treballadors/es en situació d’ERTO de qualsevol sector. Autònoms/es. Persones a l’atur
REQUISITS TECNOLÒGICS Per a un adequat seguiment de l’activitat, cal que els assistents tinguin ordinador o dispositiu mòbil amb accés a Internet i connexió wifi adequada.
Certificat de participació i/o aprofitament del SEPE. A més és un mòdul formatiu que forma part d’una assignatura d’un certificat de professionalitat i és un mòdul que demanen en el procés acreditat.
L’objectiu del curs és dotar l’alumne dels coneixements i habilitats necessàries per a assistir com a primer intervinent en cas d’accident o situació d’emergència.
Desenvolupa la seva activitat professional tant en el sector públic com en el privat, dedicat a la prevenció, vigilància i rescat, complexos municipals, empreses de serveis esportius, empreses de turisme, o centres de formació.*
1. Fonaments de primers auxilis
1.1 CONCEPTES: Definicions d’accident, urgència i emergència. Definició de primers auxilis. 1.2 OBJECTIUS I LÍMITS dels primers auxilis. 1.3 ASPECTES ETICOLEGALS en el primer intervinent: Perfil, competències i actituds. Ètica professional i codi deontològic. 1.4 MARC LEGAL I RESPONSABILITAT: normes civils, normes penals. Actuació del primer intervinent: Riscos en la intervenció / Seguretat i protecció durant la intervenció / Prevenció de contagis i malalties. 1.5 ANATOMIA I FISIOLOGIES BÀSIQUES per a primers auxilis: Conceptes bàsics d’anatomia i fisiologia. Sistemes: respiratori, cardiocirculatori, neurològic, digestiu, genitourinari, endocrí, tegumentari, osteomuscular. Signes i símptomes. Terminologia bàsica medicosanitària. 1.6 TÈCNIQUES DE SUPORT PSICOLÒGIC en primers auxilis: Principis de psicologia general. Principis de la comunicació: canals i tipus de comunicació, comunicació entre primers intervinents, assistent-persona accidentada i assistent-família. Mecanismes de defensa de la personalitat. Habilitats socials en situacions de crisi: escolta activa, resposta funcional, comunicació operativa. Perfil psicològic de la víctima. Suport psicològic davant de situacions d’emergència: dol, tensió, agressivitat, ansietat. Tècniques d’autocontrol davant de situacions d’estrès: Mecanismes de defensa. Mesures, tècniques i estratègies d’autocontrol emocional per superar situacions d’ansietat, agressivitat, angoixa, dol i estrès. Afrontament i autocura.
2. RCP bàsica i obstrucció de la via aèria per cos estrany
2.1 LA CADENA DE SUPERVIVÈNCIA: Activació precoç̧ de l’emergència. Reanimació cardiopulmonar (RCP) bàsica precoç̧. Desfibril·lació precoç̧. Cures avançades precoces. 2.2 RCP BÀSICA: Comprovació del nivell de consciència. Obertura de la via aèria. Avís al 112. Inici i continuïtat en la RCP bàsica: massatge cardíac, ventilacions. Utilització del desfibril·lador extern automàtic. Posició lateral de seguretat. 2.3 RCP BÀSICA EN CASOS ESPECIALS: Embarassades. Lactants. Nens. 2.4 OBSTRUCCIÓ DE VIA AÈRIA: Víctima conscient. Víctima inconscient. 2.5 APLICACIÓ D’OXIGEN
3. Tècniques i maniobres de la primera assistència a la persona accidentada
3.1 EL O LA PACIENT TRAUMÀTIC: Valoració primària. Valoració secundària. Valoració de la o del pacient traumàtic. Traumatismes toracicoabdominals. Traumatismes cranioencefàlics. Traumatismes de la columna vertebral. Recursos materials per realitzar immobilitzacions. Immobilitzacions. Trasllats. 3.2 TRAUMATISMES EN EXTREMITATS I PARTS TOVES: Traumatismes en extremitats: oberts, tancats. Traumatismes en parts toves: contusions, ferides. 3.3 TRASTORNS CIRCULATORIS: Síncope. Hemorràgies. Xoc. 3.4 LESIONS PRODUÏDES PER CALOR O FRED: Lesions produïdes per calor: insolació́, esgotament per calor, cop de calor, cremades. o Lesions produïdes per fred: hipotèrmia, congelacions. 3.5 PICADURES: Picadures per serps. Picadures per peixos. Picadures per insectes. Picadures o mossegades d’altres animals. 3.6 URGÈNCIES MÈDIQUES: Generals. Específiques: dificultat respiratòria, dolor toràcic, alteració de l’estat mental, abdomen agut, intoxicacions (per inhalació, per absorció, per ingestió i per injecció), conductuals. Intervenció prehospitalària en ofegaments i persones lesionades medul·lars en el medi aquàtic: o Davant d’ofegaments de grau 1. Davant d’ofegaments de grau 2. Davant d’ofegaments de grau 3. Davant d’ofegaments de grau 4. Davant d’ofegaments de grau 5. Davant de possibles lesions medul·lars. 3.7 LA FARMACIOLA DE PRIMERS AUXILIS I LA INFERMERIA: Conservació i bon ús de la farmaciola. Continguts de la farmaciola. Infermeria: característiques, recursos materials en instrumental i fàrmacs bàsics.
4. Assistència a víctimes amb necessitats especials, emergències col·lectives i catàstrofes
4.1 VÍCTIMES AMB NECESSITATS ESPECIALS: Nens. Persones grans. Persones en situació de discapacitat: física, intel·lectual, sensorial, pluridiscapacitat. 4.2 SISTEMES D’EMERGÈNCIA: Sistemes integrals d’urgències. Protecció civil. Coordinació en les emergències. 4.3 ACCIDENTS DE TRÀNSIT: Ordre d’actuació. Classificació de persones ferides a l’accident. Recursos relacionats amb la seguretat de la circulació. 4.4 EMERGÈNCIES COL·LECTIVES I CATÀSTROFES: Mètodes de triatge.
Qualsevol àmbit professional i no professional.
Aula virtual com a formació presencial
Classes en directe, el més semblant a una classe presencial. Les classes estaran programades en un calendari i uns horaris on els alumnes s’hauran de connectar al mateix temps que el formador. L’assistència als cursos és obligatòria i el registre d’assistència seran les hores de connexió a temps real a les sessions a l’aula virtual. Segons SEPE: “Es considerarà que un alumne ha finalitzat la formació quan hagi assistit, almenys, al 75% de la durada de l’acció formativa”
Aula virtual i formació presencial
Aquest curs té un component més teòric que pràctic, és per aquest motiu que el curs es farà un 75% de les hores en aula virtual i 25% presencials. Sobretot és IMPORTANT que abans d’apuntar-vos a un curs reviseu la seu on es fa, ja que serà el lloc de les classes presencials: A Tarragona a Royal Escola de Formació (Carrer de les Arcades, s/n, 43002 Tarragona)
Avaluació continua: 70% de la nota
Avaluació final: 30% de la nota
Cada professor en funció del curs escollirà les avaluacions: exàmens tipus test, presentació de vídeos, presentació de treballs, participació en fòrums al Moodle, etc. Com es tracta de cursos d’especialització i que donen eines perquè es pugui implementar directament allò aprés al lloc de treball amb persones de veritat, una persona no podrà aprovar el curs si no treu un mínim d’un 7, ja que considerem que hem d’exigir uns mínims de qualitat.
I SI UN DIA NO PUC ASSISTIR?
En el cas que un dia no es pugui assistir, no es tindrà accés al vídeo de la formació però si que es disposaran dels continguts en format PDF.
I SI TINC DUBTES?
Totes les sessions seran a temps real, pel que el formador sempre deixarà un espai de la formació per resoldre dubtes.
En el cas que els dubtes sorgeixin fora de la sessió, els alumnes disposaran d’un espai per compartir els dubtes amb tots els companys o, en el cas que sigui un dubte personal, tindrà contacte directe amb el professor a través de missatges de la plataforma.
RECURSOS D’APRENENTATGE
L’organització dels continguts i materials de cada assignatura estan preparats perquè sigui un aprenentatge pràctic i d’aplicació al món laboral.
El material de cada tema es presenta de la següent manera:
– Apunts de lectura obligatòria on es resumeix tot el que ha explicat el formador en l’aula virtual.
– Activitats: per consolidar continguts i/o compartir idees amb altres companys.
– Informació extra pels que vulguin profunditzar (articles, vídeos, etc.)
preguntes freqüents
FAQS
Totes les sessions seran a temps real, per lo que el formador sempre deixarà un espai de la formació per resoldre dubtes. En el cas que els dubtes sorgeixin fora de la sessió, els alumnes disposaran d’un espai per compartir els dubtes amb tots els companys o, en el cas que sigui un dubte personal, tindrà contacte directe amb el professor a través de missatges de la plataforma.
La organització dels continguts i materials de cada assignatura estan preparats per a que sigui un aprenentatge pràctic i d’aplicació al món laboral.
El material de cada tema es presenta de la següent manera:
Apunts de lectura obligatòria on es resumeix tot el que ha explicat el formador en l’aula virtual
Activitats: per consolidar continguts i/o compartir idees amb altres companys
Informació extra pels que vulguin profunditzar (articles, vídeos,…)

